Venocaps - NL
Diastop NL

Geveld door griep ?

20 december 2018

Wat is griep

Griep wordt veroorzaakt door een virus dat wordt verspreid door de lucht en door direct contact met besmette personen (hoesten, niezen, een hand geven, enzovoort). Na besmetting duurt het 1 tot 4 dagen vooraleer de klachten beginnen.

Hoe vaak komt het voor?

Griep komt meestal voor in de winter en de vroege lente. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 personen griep. De ernst varieert van gewone verkoudheidsklachten tot een ernstige infectie met soms dodelijke afloop. Elk jaar sterven er nog honderden mensen aan griep. Doorgaans zijn dit mensen met een zwakkere weerstand zoals hoogbejaarden en chronisch zieken.
Hoe kan je griep herkennen?
Griep duurt doorgaans 3 tot 7 dagen, en wordt gekenmerkt door koorts boven de 38°C, spierpijn, hoofdpijn, rillingen, een algemeen ziektegevoel, zweten en uitputting. Daarnaast kan droge hoest, keelpijn, afkeer van fel licht en gewrichtspijn ook voorkomen.

Infecties van de luchtwegen zoals een longontsteking, behoren tot de meest voorkomende complicaties. Deze longontsteking kan veroorzaakt worden door het virus zelf of door bacteriën. Ontsteking van de hartspier en stoornissen van het zenuwstelsel zijn andere, eerder zeldzame gevolgen van een griepinfectie.
Bij kinderen is het vaak moeilijk om griep te onderscheiden van een gewone verkoudheid.

Wat kan je zelf doen?

Als je tot een risicogroep behoort, is het aanbevolen om je elk jaar, tussen midden oktober en eind november, te laten vaccineren tegen griep. Dit is belangrijk omdat er elk jaar nieuwe varianten van het griepvirus opduiken. Indien je tot een risicogroep behoort, wordt het vaccin deels door de overheid terugbetaald. Sommige mutualiteiten en werkgevers voorzien zelfs een extra tussenkomst. De vaccinatie gebeurt meestal met een inspuiting in de schouderspier. Bespreek met uw arts of je tot een risicogroep behoort.
Griep is zéér besmettelijk vanaf de dag vóór je ziek bent tot een week na het begin van de ziekte. Ook als je niet gevaccineerd bent, zijn er enkele maatregelen die jouw kans op griep of de kans dat je iemand anders besmet, verkleinen:

  • handen goed wassen met ontsmettende zeep of ontsmettende handgel;
  • het gebruik van een mondmasker,
  • hand- of zakdoek voor de mond houden tijdens hoesten of niezen,
  • zakdoek maar één keer gebruiken,
  • harde oppervlakken, deurklinken en keukenapparatuur regelmatig poetsen met een gewoon schoonmaakproduct,
  • je arts raadplegen bij klachten.

Wat kan uw apotheker doen ?

U kan vanzelfsprekend terecht bij uw apotheker voor uw voorgeschreven of aanbevolen geneesmiddelen of voor andere middelen die uw griepsymptomen kunnen verlichten bv. hoestsiroop, borstzalf, neusspray…

Patiënten die geveld geweest zijn door griep, hebben nadien vaak last van vermoeidheid of uitputting. Het gebruik van een herstellende vitaminekuur of een tonicum kan hier aangewezen zijn.

Verwar griep niet met een verkoudheid.

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus, verkoudheden door rhinovirussen. Een verkoudheid vertoont gelijkaardige symptomen maar is minder ingrijpend en geeft zelden  koorts.
Een vaccin tegen de griep beschermt u niet tegen verkoudheden !
Een recente studie toont  een verband aan tussen slaaptekort en het oplopen van een verkoudheid. Wie minder dan zes uur slaapt, loopt meer risico op een verkoudheid.

Bronnen